Vergoedingen

De kosten voor behandeling binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ vallen (grotendeels) onder de basisverzekering. Als je de behandeling volledig vergoed wil hebben, kies dan voor een restitutiepolis (altijd vrije zorgkeuze) of voor een zorgverzekeraar waar Praktijk Zest! een contract mee heeft afgesloten.

Restitutiepolis

Wanneer je een restitutiepolis hebt, is er sprake van vrije zorgkeuze. Je krijgt dan een volledige vergoeding van de behandeling (uitgezonderd van het verplichte eigen risico). Let op: sommige zorgverzekeraars bieden wel een restitutiepolis of een combipolis aan, maar daarbij krijg je niet de maximale vergoeding of er worden bepaalde beperkingen gesteld zoals een vooraf aangevraagde machtiging.

De restitutiepolissen voor 2024 die een volledige vergoeding bieden zijn:

 • Aevitae-Eucare vrije keuze 
 • ASR eigen keuze
 • Mensis basis vrij

Gecontracteerde zorg

Praktijk Zest! heeft met onderstaande zorgverzekeraars contracten voor 2024 afgesloten. Ben je verzekerd bij een van deze zorgverzekeraars dan wordt de behandeling volledig vergoed.

 • Aevitae-Eucare
 • Caresq
 • DSW
 • InTwente
 • Stad Holland
 • ONVZ
 • ONVZ expats
 • VVAA
 • Jaaah
 • Zorg & Zekerheid
 • AZVZ
 • ASR
 • Ditzo

Contractvrije zorg

Met de overige zorgverzekeraars heeft Praktijk Zest! geen contracten afgesloten. Zest! voert praktijk volgens de wetten die daarop van toepassing zijn. Daarnaast hanteert praktijk Zest! de eisen voor kwaliteit zoals die in de beroepsgroep en de beroepsvereniging gebruikelijk zijn. De tarieven voor de zorg worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zoals besloten in de wet marktordening gezondheidszorg (WMG). De behandelkeuzes en werkinhoud bepaalt Zest! in samenspraak met jou. Daarbij kan Zest! niet op grond van een contract worden verplicht de inhoud van dossiers of administratie te laten inzien door een verzekeraar. Op de site www.contractvrijepsycholoog.nl vind je meer informatie over de verschillen tussen gecontracteerde en contractvrije zorg.

Omdat Zest! geen contracten heeft afgesloten met overige zorgverzekeraars kan dit gevolgen hebben voor de vergoeding:

Naturapolis

Behandeling bij praktijk Zest! valt onder verzekerde zorg. Wanneer je een restitutiepolis of naturapolis hebt die hier niet boven staat dan heb je nog steeds recht op vergoeding, echter de vergoeding is dan niet 100%. Het percentage is afhankelijk van je basisverzekering en ligt tussen de 51% en 80%. Wat de precieze vergoeding voor jou is kun je navragen bij de klantenservice van je zorgverzekeraar. Soms heb je vooraf toestemming nodig voor behandeling bij een niet-gecontracteerde psychotherapiepraktijk en zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars bieden tegenwoordig Budgetpolissen aan, wat kan betekenen dat specifieke behandelingen voor deze polishouders volledig uitgesloten worden van verzekerde zorg als het niet geleverd wordt door de daarvoor ingekochte zorgaanbieders. Check dus goed wat de gevolgen zijn voor vergoeding als dit het geval is.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Het verplicht eigen risico voor 2024 is € 385. Het is mogelijk om vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico. Het eigen risico betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten in een jaar zelf moet betalen. Als je dus nog geen andere zorgkosten hebt gemaakt, moet je de eerste € 385 van de behandeling zelf betalen.

No show

Bij het niet verschijnen op een afspraak, of wanneer minder dan 24 uur van tevoren wordt afgezegd, is Zest! genoodzaakt kosten in rekening te brengen. Hier kunnen helaas geen uitzonderingen op worden gemaakt, ongeacht wat de reden is. Vanaf 1 januari 2022 zal dit het bedrag liggen op € 95,-. Dit bedrag kan niet worden gedeclareerd bij de zorgverzekering.


Nieuwe bekostiging van de GGZ: Het Zorgprestatiemodel

Vanaf 2022 wordt er een nieuwe bekostiging van de GGZ ingevoerd; het zorgprestatiemodel. Dit geldt voor zowel behandelingen in de basis GGZ als in de gespecialiseerde GGZ. Qua bekostiging wordt dit onderscheid losgelaten. De behandeling bestaat uit "prestaties". Deze prestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en het tarief van de prestatie wordt bepaald aan de hand van 4 factoren: setting, beroepscategorie van de behandelaar, het consulttype en de tijdsduur van het consult. Indirecte tijd die wordt besteed aan bijvoorbeeld verslaglegging zit in het tarief verdisconteerd. Praktijk Zest! werkt met de geplande tijdsduur als tarief. Dit betekent dat het tarief van de tijd die voor de sessie is gereserveerd in rekening wordt gebracht. Uitzondering hierop is als de sessie onverhoopt meer dan 15 minuten uit zou lopen.


Meer informatie over het zorgprestatiemodel vind je hier: Patientfolder-zorgprestatiemodel-digitale-versie.pdf

Betaling en declaratie van de kosten

Wanneer praktijk Zest! een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar wordt de factuur rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Bij ongecontracteerde zorg ontvang je maandelijks een factuur voor de kosten van de behandeling. Je dient de factuur zelf te betalen. Vervolgens kun je de factuur declareren bij je zorgverzekeraar die dan de kosten (bij een restitutiepolis) of een percentage daarvan (bij een naturapolis) aan je terug vergoedt. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Informeer naar de hoogte van deze vergoeding bij de klantenservice van jouw zorgverzekeraar.

Tarieven 2024

Prestatiecode

Consult
type

Tijdsduur

Tarief NZA

CO0603

Behandeling

60 minuten

€212,00
 

CO0538

Diagnostiek

60
minuten

€ 242,66

Zelfbetalers

Psychotherapie

Wanneer je liever therapie ontvangt zonder een verwijsbrief van de huisarts en je bereid bent om de kosten zelf te betalen, dan ontvang je iedere maand een factuur met losse consulten.

Tarieven

Behandeling

Tarief

Psychotherapie
sessie
(60 minuten)

€200,00
 

Personal coaching

Bij Zest! is coaching gericht op het leren kennen van jezelf, hoe je denkt en wat je wilt als persoon. Wat zijn je drijfveren en wat houd je tegen om te doen wat je eigenlijk zou willen? En wat zijn daarbij onderliggende en instandhoudende factoren? Wat zijn je krachten en hoe kun je die inzetten?

Je kunt je vrijblijvend aanmelden voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Daarna wordt eventueel een vervolgtraject bepaald. Ook de kosten voor coaching kun je in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed krijgen.

Vergoeding via de werkgever

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Dit betekent dat er mogelijk ook in jouw CAO een budget is opgenomen voor opleiding en ontwikkeling. Je kunt bij je werkgever navragen of de kosten voor coaching kunnen worden vergoed vanuit dit opleidings- of bijzonder budget.

Belastingaftrek werkgevers, ondernemers en ZZP’ers

Voor werkgevers geldt dat coaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is aftrekbaar als zakelijke uitgave. Voor ondernemers en ZZP’ers kunnen de kosten als ondernemerskosten worden meegenomen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Noot. Aan deze vrijblijvende informatie over fiscale regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd bij je belastingadviseur.

Tarieven

Coaching

Tarief

kennismakingsgesprek
60 minuten

€ 0,00

Coachingssessie
60 minuten

€ 200,00
excl. BTW

€ 242,00
incl. 21% BTW

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact op.